Saffransdeg½-1 g saffran½ msk citronsaft75 g smör, rumstempererat25 g jäst3 dl mjölk (300g)1 dl socker (90g)6-8 dl vetemjöl (300-420g) ½ tsk saltFyllning100 g hasselnötskrämSockerlag½ dl vatten (50g) ½ dl socker (50g)Topping1 msk florsocker
Gör så här1. Blanda saffran och citronsaft, låt stå och dra.2. Montera assistenten med kittel, degkrok och degkniv.3. Lös upp jäst i ljummen mjölk. Tillsätt smör, socker, saffran och hälften av mjölet. Arbeta samman.4. Tillsätt resten av mjölet tillsammans med salt. Justera armen ungefär 1-2 cm från kanten. Arbeta till en deg som släpper från bunkens kanter, minst fem minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs.5. Sätt på jäslocket och låt jäsa i 45 minuter.6. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.7. Klä en plåt med bakplåtspapper.8. Ta upp degen på mjölat arbetsbord och dela i tre lika stora delar.9. Kavla en del till en rundel, lägg den på plåten och bred på hälften av hasselnötskrämen. Kavla nästa del till en rundel, lägg den ovanpå den andra och bred på resten av krämen. Kavla den sista delen och lägg och ovanpå som ett lock, kavla samman lätt.10. Lägg jäslocket i mitten av kakan och skär runt så att du får en jämn rundel, ta bort överflödig deg.11. Markera mitten av kakan och dela 16 lika stora bitar och lämna tre cm från mitten intakt.12. Ta tag i ändarna på två delar och vrid dem samtidigt två eller tre varv utåt och kläm ihop ändarna ordentligt. Fortsätt med resterande delar.13. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.14. Sätt ugnen på 200 grader.15. Grädda stjärnan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg.16. Pensla med sockerlag och låt svalna på plåten.17. Pudra med florsocker innan servering.
Saffransstjärna med hasselnötskräm
Recept från Ankarsrum
Saffran och hasselnötskräm blir tillsammans ett perfekt avslut på julfesten.
Saffransdeg
½-1 g saffran
½ msk citronsaft
75 g smör, rumstempererat
25 g jäst
3 dl mjölk (300g)
1 dl socker (90g)
6-8 dl vetemjöl (300-420g)
½ tsk salt
Fyllning
100 g hasselnötskräm
Sockerlag
½ dl vatten (50g)
½ dl socker (50g)
Topping
1 msk florsocker
Gör så här
1. Blanda saffran och citronsaft, låt stå och dra.
2. Montera assistenten med kittel, degkrok och degkniv.
3. Lös upp jäst i ljummen mjölk. Tillsätt smör, socker, saffran och hälften av mjölet. Arbeta samman.
4. Tillsätt resten av mjölet tillsammans med salt. Justera armen ungefär 1-2 cm från kanten. Arbeta till en deg som släpper från bunkens kanter, minst fem minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Sätt på jäslocket och låt jäsa i 45 minuter.
6. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.
7. Klä en plåt med bakplåtspapper.
8. Ta upp degen på mjölat arbetsbord och dela i tre lika stora delar.
9. Kavla en del till en rundel, lägg den på plåten och bred på hälften av hasselnötskrämen. Kavla nästa del till en rundel, lägg den ovanpå den andra och bred på resten av krämen. Kavla den sista delen och lägg och ovanpå som ett lock, kavla samman lätt.
10. Lägg jäslocket i mitten av kakan och skär runt så att du får en jämn rundel, ta bort överflödig deg.
11. Markera mitten av kakan och dela 16 lika stora bitar och lämna tre cm från mitten intakt.
12. Ta tag i ändarna på två delar och vrid dem samtidigt två eller tre varv utåt och kläm ihop ändarna ordentligt. Fortsätt med resterande delar.
13. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
14. Sätt ugnen på 200 grader.
15. Grädda stjärnan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg.
16. Pensla med sockerlag och låt svalna på plåten.
17. Pudra med florsocker innan servering.