Deg1,5 dl mjölk (3%)2 förp saffran (à 1/2 g)4 msk strösocker25 g färsk jäst125 g rumsvarmt smör2 rumsvarma ägg6 - 7 dl vetemjöl0.5 tsk saltFyllning200 g pistagekräm1 dl hackade pistagenötter0,5 dl strösockerSockerlag0,75 dl socker0,5 dl vatten
Gör så här1. Montera assistenten med kittel, degrulle och degkniv.2. Värm mjölken med saffran och socker tills den är fingervarm, 37°C. Ta från värmen och häll i degblandaren tillsammans med jästen.3. Dra armen mot dig ett par gånger så att jästen löses upp. Rör ner smör, ägg, mjöl och salt. Arbeta degen ca 10 min i maskinen.4. När degen är elastisk, glansig och börjar släppa från bunken är den klar. Låt jäsa övertäckt i kylen minst 8 timmar.5. Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla ut till en rektangel ca 25 x 40 cm. Bred/strö över fyllningen (pistagecreme, hackade pistagenötter och socker) men lämna en kant på ca 2 cm på ena långsidan.6. Rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt när rullen är klar.7. Dela rullen längsmed i två delar med en vass kniv och vänd snittytan uppåt. Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans, vik in ändarna under varandra.8. Lyft försiktigt över kransen till en en rund bakform och låt jäsa övertäckt 1 timme.9. Sockerlag: Koka upp socker och vatten tills sockret löses upp. Låt svalna.10. Sätt ugnen på 200°C.11. Grädda kransen i nedre delen av ugnen ca 25–30 minuter tills den får fin färg, kontrollera med en sticka att den är genomgräddad. Pensla kransen med sockerlag direkt när den kommer ut ur ugnen och låt svalna på galler.
Saffran- och pistagebabka
Denna lyxiga babka med smak av pistage och saffran är en härlig kombination av saftig deg, krämig pistagefyllning och en söt sockerlag. Med en lång jäsningstid i kylen blir degen extra luftig och smakrik, medan den krispiga ytan och fyllningen ger en perfekt balans av smak och textur. Följ detta recept för att skapa en imponerande och välsmakande bakelse som passar perfekt till julens fika eller festliga tillfällen.
Deg
1,5 dl mjölk (3%)
2 förp saffran (à 1/2 g)
4 msk strösocker
25 g färsk jäst
125 g rumsvarmt smör
2 rumsvarma ägg
6 - 7 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
Fyllning
200 g pistagekräm
1 dl hackade pistagenötter
0,5 dl strösocker
Sockerlag
0,75 dl socker
0,5 dl vatten
Gör så här
1. Montera assistenten med kittel, degrulle och degkniv.
2. Värm mjölken med saffran och socker tills den är fingervarm, 37°C. Ta från värmen och häll i degblandaren tillsammans med jästen.
3. Dra armen mot dig ett par gånger så att jästen löses upp. Rör ner smör, ägg, mjöl och salt. Arbeta degen ca 10 min i maskinen.
4. När degen är elastisk, glansig och börjar släppa från bunken är den klar. Låt jäsa övertäckt i kylen minst 8 timmar.
5. Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla ut till en rektangel ca 25 x 40 cm. Bred/strö över fyllningen (pistagecreme, hackade pistagenötter och socker) men lämna en kant på ca 2 cm på ena långsidan.
6. Rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt när rullen är klar.
7. Dela rullen längsmed i två delar med en vass kniv och vänd snittytan uppåt. Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans, vik in ändarna under varandra.
8. Lyft försiktigt över kransen till en en rund bakform och låt jäsa övertäckt 1 timme.
9. Sockerlag: Koka upp socker och vatten tills sockret löses upp. Låt svalna.
10. Sätt ugnen på 200°C.
11. Grädda kransen i nedre delen av ugnen ca 25–30 minuter tills den får fin färg, kontrollera med en sticka att den är genomgräddad. Pensla kransen med sockerlag direkt när den kommer ut ur ugnen och låt svalna på galler.