Stekpanneguide
Vilken stekpanna passar dig? Och vad ska man välja? Vi guidar dig genom olika material så som kolstål, keramisk, rostfritt stål och gjutjärn samt skötselråd för stekpannorna.
Precis som med all köksutrustning finns stekpannor i många olika storlekar, varianter och prisklasser. De finns också i flera material med olika egenskaper. Ska man välja en stekpanna med beläggning eller utan beläggning – det är frågan!
Utvalda favoriter
Vilka stekpannor pannor behöver du?
Generellt är det bra att ha stekpannor i ett par olika storlekar och material. En mindre panna är smidig att ta fram till frukostägget eller till middagens tillbehör, medan en större stekpanna kan behövas för huvudrätten. Stekpannornas material lämpar sig olika bra utifrån vilka råvaror som ska tillagas, välj därför efter eget behov.
Olika stekpannor har olika tjocka bottnar och därmed olika egenskaper. En tjock botten tar längre tid att värma upp men håller värmen bättre. Med en tunnare botten kan du enklare anpassa värmen under stekning.
Det finns även pannor för specifika ändamål, se några av de vanligaste specialpannorna här:
TRAKTÖRPANNA En traktörpanna är en kombinerad stekpanna och gryta. Exempelvis när man ska steka en bit kött och sedan låta den koka färdigt i en sås är traktörpannan det perfekta valet.
PANNKAKSPANNA En pannkakspanna, eller en pannkakslagg, är en panna med mycket låga kanter vilket gör det enkelt att vända pannkakan. Den klassiska laggen tillverkas i gjutjärn, men finns i olika material.
GRILLPANNA Grillpannan ger maten grillad karaktär oavsett om den placeras på spisen eller grillen. För fina grillränder bör panna användas på hög värme och råvarorna ska inte vändas för tidigt.
5 tips när du lagar mat i en stekpanna
• Stek på en spisplatta som är lika stor som pannan för bäst stekegenskaper.
• Långsam uppvärmning ger längre livslängd på stekpannan. Starta alltid på en låg temperatur och höj successivt värmen för att inte utsätta stekpannan för snabb värmeväxling.
• Tänk på temperaturen! En spis kan bli väldigt varm, att steka på de högsta temperaturerna är inte att rekommendera. Det bästa resultatet för både stekpannan och maten brukar man få vid 2/3 av spisens kapacitet, då blir stekytan som bäst och maten bränns inte vid.
• Låt alltid fettet bli varmt innan råvarorna läggs i pannan.
• Överfyll inte pannan, då blir den nedkyld och maten tappar vätska, vilket resulterar i att råvaran blir kokt i stället för stekt. En bra riktlinje är att fylla stekpannan till ungefär 70%
• Långsam uppvärmning ger längre livslängd på stekpannan. Starta alltid på en låg temperatur och höj successivt värmen för att inte utsätta stekpannan för snabb värmeväxling.
• Tänk på temperaturen! En spis kan bli väldigt varm, att steka på de högsta temperaturerna är inte att rekommendera. Det bästa resultatet för både stekpannan och maten brukar man få vid 2/3 av spisens kapacitet, då blir stekytan som bäst och maten bränns inte vid.
• Låt alltid fettet bli varmt innan råvarorna läggs i pannan.
• Överfyll inte pannan, då blir den nedkyld och maten tappar vätska, vilket resulterar i att råvaran blir kokt i stället för stekt. En bra riktlinje är att fylla stekpannan till ungefär 70%
Så vårdar du din panna
Det allra viktigaste rådet vi kan ge dig för att din stekpanna ska få längsta möjliga livslängd är: skjut inte upp rengöringen. Diska alltid stekpannan direkt när den har svalnat efter användning (diskar du den medan den är rykande het kan den slå sig). Tänk också på att förvara dina stekpannor varsamt och att alltid rengöra stekpannorna i enlighet med skötselråden.
Hur bra du än tar hand om din stekpanna händer det att den missfärgas eller behöver en riktig grovrengöring. Här har vi samlat några smarta knep som du kan använda för att hålla din stekpanna i toppskick riktigt länge!
Hur bra du än tar hand om din stekpanna händer det att den missfärgas eller behöver en riktig grovrengöring. Här har vi samlat några smarta knep som du kan använda för att hålla din stekpanna i toppskick riktigt länge!
- Använd ett stekpanneskydd om du förvarar dina stekpannor staplade och införskaffa ett bra allputsmedel som funkar till flera material.
- Ta bort envisa matrester i gjutjärns- eller kolstålspannor med stålull! Det funkar även om pannan missfärgats eller har rostat. Efteråt bör du bränna in stekpannan igen.
- För att grovrengöra en stekpanna med keramisk beläggning kan du koka upp vatten och lite maskindiskmedel i pannan.
- Om din rostfria stekpanna har missfärgats av kalkavlagringar (mörka fläckar och prickar) beror det antagligen på hårt vatten. Koka ur kärlet med en ättikslösning bestående av två till tre matskedar ättiksprit (12 %) per liter vatten. Diska som vanligt och torka.
- Salt och saltlösningar kan skapa små vita eller grå fläckar i rostfria kärl, salta därför aldrig innan innehållet har kokat upp. Om fläckar har uppstått kan du koka ut kärlet med en ättikslösning eller fukta ett hushållspapper med lite vatten och ättikssprit.
- Om en rostfri stekpanna utsätts för hastiga temperaturförändringar kan den bli flammig och ”regnbågsfärgad”. Missfärgningen försvinner efter några gångers användning, men kan också putsas bort med ett hushållspapper fuktat med lite vatten och ättikssprit (12 %).
- Om ett kopparkärl har blivit missfärgat, flammigt eller fläckigt så kan det rengöras med kopparputsmedel. Polera in medlet med en trasa, låt vila och polera sen bort med en ren trasa. Upprepa flera gånger om kärlet är väldigt missfärgat.
Gjutjärn - en vän för livet
Man brukar säga att gjutjärnspannor bara blir bättre med åren – vilket också är sant! Gjutjärn har en porös yta som absorberar fett och med tiden skapar en naturlig non-stickbeläggning. Fettet som samlas i porerna skyddar dessutom pannan mot rostangrepp.
Gjutjärn har en väldigt god och jämn värmefördelning så det är inte nödvändigt att steka på högsta värmen, då riskerar du att bränna maten. Kom ihåg att alltid ha fett i pannan då du steker.
De gedigna pannorna är oerhört slitstarka och om du sköter om din gjutjärnspanna så kommer den kunna följa med dig hela livet!
Funktioner
- Jämn värmefördelning
- Ugnssäker, men dubbelkolla att även handtaget fungerar i ugn
- Tål hårda tag och höga temperaturer
- Ger mycket fin stekyta
Skötselråd gjutjärn
Matlagning
- Tål redskap i alla material.
- Tillsätt alltid matfett vid stekning.
Rengöring
- Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
- Handdiska pannan i hett vatten men använd aldrig diskmedel. Diskmedlet tar bort fettet som samlats i porerna och som ger pannan sina non stick-egenskaper.
- Tål rengöring med grov svamp eller stålull om pannan är mycket smutsig.
- För att undvika rost, låt inte pannan stå blöt utan torka alltid av med en torr trasa.
- Ge pannan lite extra kärlek och smörj in med lite fett någon gång ibland.
- Har din gjutjärnspanna börjat rosta? Borsta ur den med lite stålull och torka ur rostpartiklarna med lite hushållspapper. Bränn sedan in pannan igen (glöm inte undersidan).
- Om pannan behöver en riktig grovrengöring - fyll den med 0,5 cm grovt salt och ställ på en het spisplatta några minuter. Rör om ett par gånger. Saltet absorberar fett och smuts från pannan. Efter rengöringen kommer pannan att vara grå i färgen och behöver brännas in på nytt innan användning
Hur bränner man in en gjutjärnspanna?
Stryk ett tunt lager neutral olja över stekpannan och värm den på hög värme under ungefär 10 minuter. Klart!
Gjutjärn
Emaljerat gjutjärn - enkel att rengöra
En stekpanna av emaljerat gjutjärn är precis vad det låter som – en gjutjärnspanna som har emaljerats. Emaljbeläggningen täpper igen gjutjärnets porer vilket gör att den inte rostar och att inget fett lagras i pannan. Detta underlättar rengöringen då varken smak eller lukt sätter sig.
Emaljeringen gör att det räcker med låg eller medelhög värme för nästan all typ av matlagning. Förvärm aldrig stekpannan på hög värme för att sen dra ner temperaturen inför själva stekningen. Emaljerat gjutjärn svalnar långsamt och risken är stor att emaljeringen tar skada eller att dina råvaror fastnar och bränns vid.
Funktioner
- Jämn värmefördelning
- Ugnssäker, men dubbelkolla att även handtaget fungerar i ugn
- Enkel att rengöra
Skötselråd emaljerat gjutjärn
Matlagning
- Använd endast redskap av trä, plast eller silikon. Metallredskap, knivar och stålull kan skada emaljen.
- Förvärm aldrig stekpannan på hög värme för att sen dra ner temperaturen inför själva stekningen. Emaljerat gjutjärn svalnar långsamt och risken är stor att emaljeringen tar skada eller att dina råvaror fastnar och bränns vid.
Rengöring
- Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
- Handdiska stekpannan med diskborste eller mjuk svamp, hett vatten och diskmedel.
- Häll aldrig kallt vatten på ett varmt kärl eller ställ ner ett varmt kärl i kallt vatten. Hastiga temperaturväxlingar kan ge sprickor eller skador på emaljen.
Emaljerat gjutjärn
Rostfritt stål - för grillälskaren
Rostfritt stål är ett hållbart, värmetåligt och slagfast material som håller riktigt länge – i många fall upp till 30 år. Stålet har inga öppna porer vilket gör att
ingen smak sätter sig, men också att inget fett lagras i pannan. Helt enkelt: om du inte steker i fett kommer maten att brännas vid.
ingen smak sätter sig, men också att inget fett lagras i pannan. Helt enkelt: om du inte steker i fett kommer maten att brännas vid.
Att steka i en panna av rostfritt stål är lite som att grilla. Först fastnar maten lite, men när porerna i råvarorna har stängts så släpper det. Därför är det viktigt att du inte vänder på maten för tidigt samt att vända den så få gånger som möjligt under tillagningen. Olika rostfria stekpannor är byggda på olika sätt. Bäst värmefördelning får du i en panna som är uppbyggd i många lager med en gedigen aluminiumkärna.
Funktioner
- Jämn värmefördelning
- Fungerar i ugn
- Tål hårda tag och höga temperaturer
- Ger mycket fin stekyta
- Ett hållbart material
Skötselråd rostfritt stål
Matlagning
- Tål redskap i alla material.
- Ha alltid rikligt med matfett i pannan vid stekning.
- Värm upp pannan gradvis. Tål höga temperaturer.
- Stek inte mat som lätt bränner fast, t.ex. pannkakor .
Rengöring
- Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
- Kan diskas både för hand med diskmedel eller i diskmaskin.
- Rengör och torka pannan direkt efter användning för att förhindra rostangrepp.
- Den vanligaste anledningen att maten bränner fast är att det är mat- och fettpartiklar kvar i pannan. Vid behov rengör pannan med stålull eller grov svamp. Det kan uppstå repor i pannan, men detta är endast kosmetiskt och påverkar inte dess funktion
Rostfritt
Keramisk beläggning - en smak och luktfri panna
En stekpanna med keramisk beläggning påminner mycket om en non-stickpanna. Den största skillnaden är att den keramiska pannan kan användas vid höga temperaturer utan att beläggningen tar skada. Undvik att använda metallredskap eller att skära direkt i pannan, och använd alltid fett när du steker. Om maten bränns vid försämras beläggningen och pannan får kortare livslängd.
Funktioner
- Perfekt allround-panna till vardagsmatlagningen
- Non-stick egenskap
- Enkelt att rengöra och drar varken till sig smak eller lukt
- Tål högre temperaturer än non-stickpannor
Skötselråd keramisk beläggning
Matlagning
- Använd endast redskap av trä, plast eller silikon. Metallredskap, knivar och stålull kan skada beläggningen.
- Tillsätt alltid matfett vid stekning.
- Tål höga temperaturer men ger allra bäst resultat vid en medelhög värme. Då riskeras inte maten att brännas vid och att beläggningen förstörs.
Rengöring
- Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
- Handdiska stekpannan med diskborste eller mjuk svamp, hett vatten och diskmedel.
- Det är viktigt att diska pannan noggrant efter användning så att all fett- och proteinhinna som bildats på ytan försvinner. Detta för att inte ytan ska ta skada och bevara sin släpp-lätt effekt till nästa gång.
Keramisk
Kolstål - perfekt när det krävs precision i matlagningen
Kolstålspannor är tillverkade av naturliga material som avger små mängder järn till maten som tillagas. Med tiden blir pannor i kolstål mörkare och mörkare, det är den naturliga non-stickeffekten som förbättras och kolstålet som oxiderar. Kom ihåg att alltid använda fett i pannan, en mindre mängd kan användas när pannan är ordentligt instekt. Kolstål reagerar snabbt på värmeförändringar, så det är en perfekt stekpanna för matlagning som kräver precision i tillagningen – som den perfekta biffen eller omeletten. Hetta alltid upp pannan varsamt, annars kan pannan ”slå sig” och bli ojämn i botten vilket kommer att försämra dess egenskaper.
Funktioner
- Tål hårda tag och höga temperaturer
- Ger mycket fin stekyta
- Naturlig non-stick yta
- Tillför naturligt järn till maten
Skötselråd kolstål
Matlagning
- Tål redskap i alla material.
- Tål inte snabba temperaturväxlingar, det kan få kolstålet att slå sig. Detta är extra viktigt på en induktionshäll då kolstål är väldigt magnetiskt och reagerar snabbare än många andra material.
- Bränn in pannan innan du använder den första gången.
- Stek inte syrliga råvaror i pannan då det löser ut mer järn. Det sliter på beläggningen, ger en sämre stekyta och ger en metallisk smak.
Rengöring
- Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
- Handdiska i hett vatten med diskborste eller mjuk svamp. Undvik diskmedel för att behålla den inbrända ytan.
- Torka alltid stekpannan torr efter rengöring för att förhindra rost. Om kolstålspannan har börjat rosta kan den borstas ur med stålull. Bränn sedan in pannan igen.
- Smörj in pannan med neutral olja efter diskning.
- Tål rengöring med stålborste om panna är mycket smutsig, men behöver då brännas in igen.
Så här bränner du in din kolstålspanna
Allra enklast är det faktiskt att bränna in en kolstålspanna över öppen eld, antingen utomhus eller över en gasspis, men det funkar självklart även över spisen. Tekniken är den samma oavsett vilken värmekälla du väljer men om du bränner in den över en spisplatta bör du inte försöka bränna in kanterna av stekpannan.
1. Se till att pannan är ren och torr och värm upp den tills den börjar ryka lätt.
2. Stryk ett tunt lager neutral olja i stekpannan, värm stegvis tills det börjar ryka. Pannan blir väldigt varm under processen, så använd gärna en stekpincett eller liknande för att hålla i trasan med olja.
3. Fortsätt att stryka flera lager olja, ungefär 5-6 lager brukar vara lagom, i den heta stekpannan tills den är helt svart.
4. Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja.
2. Stryk ett tunt lager neutral olja i stekpannan, värm stegvis tills det börjar ryka. Pannan blir väldigt varm under processen, så använd gärna en stekpincett eller liknande för att hålla i trasan med olja.
3. Fortsätt att stryka flera lager olja, ungefär 5-6 lager brukar vara lagom, i den heta stekpannan tills den är helt svart.
4. Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja.
Kolstål
Non-stick beläggning - för en vacker stekyta
En non-stickpanna är perfekt för alla typer av råvaror som lätt bränner fast. Beläggningen ger maten en vacker stekyta men hindrar den från att fastna. Tänk på att alltid värma upp din non-stickpanna långsamt så att inte beläggningen tar skada, om stekpannan överhettas förlorar pannan sina non-stickegenskaper. Lagom stektemperatur brukar vara 170-180°C (då smöret tystnar i pannan) och du bör aldrig hetta upp stekpannan över 220°C.
Non-stickpannor har en begränsad livslängd och efter 2-5 år, beroende på hur stekpannan har skötts, behöver den bytas ut. Du märker när det är dags på att non-stickeffekten försvinner.
Hårdadoniserat aluminium
Vill du ha en non-stickpanna med längre livstid? Då är det hårdadoniserat aluminium som gäller. Genom adoniseringsprocessen förhårdas stekpannan, och materialet blir dubbelt så starkt som rostfritt stål, samtidigt som släpp lätt-effekten kvarstår.
Vill du ha en non-stickpanna med längre livstid? Då är det hårdadoniserat aluminium som gäller. Genom adoniseringsprocessen förhårdas stekpannan, och materialet blir dubbelt så starkt som rostfritt stål, samtidigt som släpp lätt-effekten kvarstår.
Funktioner
- Perfekt allround-panna till vardagsmatlagningen
- Kräver mindre fett vid stekning
- Passar utmärkt att steka vegetariska alternativ som saknar naturligt fet
Skötselråd non-stick beläggning
Matlaging
- Använd endast redskap av trä, plast eller silikon. Metallredskap, knivar och stålull kan skada beläggningen.
- Värm upp din non-stickpanna långsamt och använd inte för hög värme. Beläggningen kan då ta skada och förlora non-stick egenskaperna.
Rengöring
- Låt stekpannan svalna innan rengöring.
- Handdiska stekpannan med diskborste eller mjuk svamp, hett vatten och diskmedel. Maskindiskmedel kan skada beläggningen.
- Det är viktigt att diska pannan noggrant efter användning så att all fett- och proteinhinna som bildats på ytan försvinner. Detta för att inte ytan ska ta skada och bevara sin släpp-lätt effekt till nästa gång.
- Använd aldrig stålull för att rengöra pannan, det sliter på beläggningen.
Non-stick
Koppar - en perfekt värmeledare
Stekpannor i koppar är väldigt bra på att leda värme. De byggs ofta upp i flera olika lager som alla har olika funktioner, till exempel aluminium för jämn värmefördelning och stål för en perfekt stekyta. Tack vare de goda värmeledningsegenskaperna är det lämpligt att steka på lite lägre värme än vanligt så att maten inte bränner fast.
Låt pannan hettas upp och svalna långsamt – hastiga temperaturväxlingar kan få koppar att blekna. Om du inte polerar dina kopparkärl kommer de att mörkna med tiden. Många kopparpannor har en insida av rostfritt stål, då gäller tipsen och skötselråden för det materialet.
Funktioner
- Jämn värmefördelning
- Fungerar i ugn
- Bäst på att leda värme
- Vacker att ha framme
Skötselråd koppar
Matlagning
- Tål redskap i alla material.
- Kan med fördel användas på lägre/medel värme.
Rengöring
- Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
- Handdiska stekpannan med hett vatten och diskmedel.
- Kopparytan bör endast rengöras med diskborste eller den mjuka sidan av en tvättsvamp.
- Polera kopparytan regelbundet. Använd kopparputsmedel mot flammighet, missfärgningar och fläckar.