Potatispressar
Potatis är gott och kan ätas på många olika sätt. Ett par av de sätten är att pressa eller stöta potatisen till pressad potatis eller potatismos. Vi har potatispressar och potatisstötar i flera olika material och utföranden.
I lager
Finns i butik
Kategori
Varumärke
Serie
Material
Tillverkningsland
Färg
Pris
kr
kr
21 produkter
21 av 21 produkter
Potatismos passar till det mesta, såväl kött som grönsaker, sommartid och vintertid. Med potatismos får måltiden genast ett lyft.
Potatispress
Med en potatispress pressar du potatisen genom potatispressen. Potatisen finfördelas i potatispressen och kommer ut i små luftiga bitar. Den pressade potatisen kan du äta som den är eller så kan du göra potatismos av den. Vill du ha ett jämt mos är en potatispress perfekt för dig!
Så gör du pressad potatis:
- • Skala potatisen.
- • Dela potatisen i bitar.
- • Koka potatisen tills den är genomkokt (ca 12 minuter).
- • Häll av vattnet.
- • Lägg potatisen i potatispressen.
- • Pressa potatisen.
- • Servera med valfritt tillbehör!
Potatisstöt
Med en potatisstöt kan du stöta potatisen till potatismos. Välj hur finfördelat till vill att moset ska vara. Det kan till exempel vara gott att låta lite större bitar vara kvar i moset. Potatisstöten håller du i handtaget samtidigt som du trycker med stöten mot potatisen som pressas genom att den trycks ihop mot underlaget. Genom att stöta potatisen i flera omgångar får du ett fint potatismos.
Potatismos
Det bästa potatismoset brukar man få genom att testa sig fram för att hitta måtten som passar en själv allra bäst, men med det sagt är det ofta bra att utgå från mått och tillvägagångssätt.
Potatismos, även kallat potatispuré, har länge ansetts bli bäst om det görs av mjöliga sorter. Idag är de flesta överens om att de reglerna är förlegade. Testa dig fram med olika sorter för att hitta en eller flera potatissorter som du tycker ger gott potatismos.
Så gör du potatismos:
- • Skala och skölj potatisen.
- • Skär potatisen i bitar.
- • Koka potatisbitarna tills de har mjuknat (ca 12 minuter).
- • Stöt eller pressa potatisen.
- • Häll i lite varm mjölk (ca 2 dl mjölk per 1 kg potatis, men avgör själv hur löst eller fast du vill att potatismoset ska vara).
- • Lägg i lite margarin (ca 1 msk per 1 kg potatis).
- • Smaksätt med salt och peppar.
- • Servera med valfritt tillbehör!
- Olika varianter av potatis
Potatis brukar oftast delas upp i mjöliga och fasta sorter. Därefter finns det potatis som har olika smak och potatis som skördas vid olika tidpunkter på året.
När det kommer till svensk potatis brukar potatis även delas upp i:
- • Färskpotatis.
- • Sommarpotatis.
- • Vinterpotatis.
Färskpotatis
Den här potatisen skördas innan den helt har mognat och säljs direkt efter att den har tagits upp. Skalet på en färskpotatis är lätt att skala av och är ofta gott att äta.
Sommarpotatis
Sommarpotatisen tas upp när den är skalmogen. Sommarpotatisen sköras för att säljas direkt därefter.
Vinterpotatis
Den här potatisen har hunnit mogna och fått ett rejälare skal, vilket gör att den passar att lagra innan den säljs.
Material
Vi har potatispressar och potatisstötar i aluminium, plast, plåt och rostfritt stål.
Varumärken
Hitta din nästa potatispress eller potatisstöt från Anders Petter, Cfef´n, de Buyer, Gefu, Heirol, Joseph Joseph, Oxo, Rösle, Westmark, VMF, Zwilling eller Zyliss.