Svamptork
Med en svamptork / frukttork går det snabbt och lätt att torka svamp och frukt. Spana in våra svamptorkare och frukttorkare från Steba.
Både svamp och frukt får en längre hållbarhet om du torkar den. Frukt får dessutom fler användningsområden och en mer koncentrerad smak.
I lager
Kategori
Varumärke
Serie
Material
Tillverkningsland
Färg
Pris
kr
kr
10 produkter
10 av 10 produkter
Experimentera med en svamptork & frukttork
Förutom att torka svamp och frukt kan du även torka olika örter och bär. När du väl har börjat experimentera med att torka olika saker kommer du antagligen bara vilja fortsätta att hitta nya saker att ge dig på att torka.
Torka svamp
Svamp är en fantastisk delikatess. Svampsäsongen kan vara ganska lång, men den varar inte hela året runt. Att torka svamp är därför ett utmärkt om du vill kunna äta svamp även när det inte är svampsäsong.
Att torka svamp är också att spara plats. Svamp innehåller väldigt mycket vätska, genom att torka ut vätskan spar du mycket plats. Dessutom kan du förvara den i skafferiet och behöver inte ta upp plats i frysen. En riktlinje för att veta hur mycket torkad svamp blir när den har blötlagts är att 25 gram torkad svamp ungefär motsvarar 300 gram färsk.
Laga mat med svamp
Svamp är en fantastisk delikatess och smakförstärkare. Att laga mat med svamp är gott och lätt eftersom svampens smak i stort sett gör hela jobbet. Varför inte göra en svamprisotto, en pasta med svampsås eller en vegetarisk gryta med svamp?
Torka frukt
Att torka frukt ger frukten en helt ny karaktär. Torkad frukt får mer smak och en härlig seghet. I stort sett all frukt går att torka, det handlar bara om att anpassa torkningsprocessen efter den frukt du ska torka.
Frukt som är god att torka:
- • Russin
- • Dadlar
- • Fikon
- • Äpplen
- • Aprikoser
- • Bananer
- • Tranbär
- • Fikon
- • Kiwi
- • Mango
- • Papaya
- • Persika
- • Päron
- • Sharon
- • Ananas
- • Jordgubbar
- • Blåbär
- • Hallon
- • Körsbär
Nyttigt mellanmål
Torkad frukt är ett gott och nyttigt mellanmål. Perfekt att ta med till jobbet, att äta innan eller efter träningen för snabb energi eller på fjällvandringen eller skogsturen. Torkad frukt är lätt att bära med sig eftersom det väger så lite och är därför smidigt att alltid ha med i väskan.
Torka tomater
Torkade tomater ger tomaterna en helt annan karaktär. Smaken blir mer koncentrerad och tomaterna får mer tuggmotstånd. Marinera de torkade tomaterna i olja, salt, timjan och oregano. Oljan får en fantastisk god smak av tomaterna och är god att ringla över salladen eller maten.
Hälsosamt
Förutom fördelar som smak och det smidiga i att hållbarheten förlängs går inga vitaminer eller näringsämnen till spillo. I stället behålls vitaminer och näringsämnen i råvarorna.
Så använder du svamptorken/frukttorken
Det är lätt att torka frukt och svamp med en svamptork/frukttork. Placera det du vill torka på torkytan. Ställ sedan in timern på temperatur och tid och låt maskinen göra jobbet. På displayen kan du se vilka inställningar du har valt. Olika maskiner erbjuder olika timerinställningar. En del maskiners torkar roterar under torkningen. Det gör att torkningen går snabbt och blir jämn.
Bra att tänka på:
- • Skiva det du ska torka i samma tjocklek.
- • Ska du torka äpplen och banan är en bra torktemperatur 50 grader.
- • Förvara frukten där det är mörkt, svalt och torrt. Gärna i en glasburk.