Santoku Knivar
Santoku kniv är en populär japansk kniv med många användningsområden. Här finns olika Santoku knivar från populära varumärken så som Global, Kai, Miyabi, Satake, Tamahagne, Victorinox, Yaxell, Zwilling och många fler. Hitta din nästa knivfavorit hos oss på Cervera!
I lager
Finns i butik
Kategori
Varumärke
Serie
Material
Tillverkningsland
Designer
Färg
Pris
kr
kr
85 produkter
40 av 85 produkter
Vad betyder Santoku ?
”San” betyder tre och ”toku” betyder uppgifter. Santoku kan alltså översättas till att betyda ”tre uppgifter”. Vad ”tre uppgifter” står för finns det flera olika teorier kring. Vissa menar att det betyder att kniven kan användas till att skära kött, fågel och fisk. Andra ser mer till på vilka sätt man kan skära med kniven och menar på att det står för att man kan skära, tärna och strimla med sin kniv. De olika tolkningarna kan ses som ett tecken på att kniven har många användningsområden.
Kockkniv eller Santoku?
En Santoku kniv kan på många sätt påminna om en kockkniv, men det finns en del skillnader mellan de två knivarna som kan vara värt att ha koll på. Naturligtvis behöver du inte välja mellan de två, låt dem komplettera varandra. De har båda sina respektive specialiteter. Med rätt kniv för rätt råvaror blir det roligare att laga mat!
Storlek på Santoku kniv
En Santoku kniv är kortare än en klassisk kockkniv. En Santoku kniv brukar vara mellan 3–10 centimeter kortare än kockkniven. En kockkniv är oftast mellan 21–24 centimeter.
Användningsområden för Santoku kniv
Ska du hacka något snabbt är Santoku kniven att föredra framför kockkniven, eftersom Santokuknivens design är framtagen för att du ska kunna hacka på ett smidigt sätt. Ska du exempelvis skära mycket grönsaker är det utmärkt att ta fram Santokukniven!
Handtaget på en santoku kniv
Är du osäker på om en kniv är en Santoku eller en kockkniv? Då kan du titta på handtaget. Handtaget på en Santoku är i samma höjd som bladet. Kockknivar brukar ofta ha en liten skillnad mellan blad och handtag.
Hur stora händer har du?
Hur stora händer du har påverkar antagligen vilken kniv du föredrar, detsamma gäller vana. En kockkniv som oftast är större passar bra för den med lite större händer och den som har arbetat in en vana av att arbeta med kockknivar. Och vice versa gäller för den med lite mindre händer. Har du mindre händer, eller inte vill behöva använda samma styrka som du behöver med en kockkniv, passar en Santoku perfekt.
Skärteknik
En Santoku känns lite annorlunda än många andra knivar. Det kan därför krävas en liten invänjningsperiod om du byter från kockkniv till Santokukniv. Dock är det inte svårare än att de flesta brukar komma in i det efter några användningar.
Santoku knivens ursprung
Santokukniven har sitt ursprung i Japan och är därmed också framtagen för traditionell japansk mat. Japansk mat består främst av fisk och grönsaker. Kockkniven är i stället framtagen för att främst skära kött och fågel. Ska du skära mycket kött kan det vara värt att ha en kockkniv till det och spara Santokukniven tills när det är dags att skära grönsaker och fisk, för det är något den gör riktigt bra.