Sauteuse
En sauteusepanna har många användningsområden. Du kan använda den om du snabbt vill bryna något eller för att koka sås. Du kan även kombinera de både funktionerna. Stek något hastigt för att sedan låta det koka med en härlig sås. Vi har sauteuser från flera välkända varumärken, så som de Buyer, Demeyere, Iittala, Scanpan och många fler.
Läs vår guide för hur du sauterar på rätt sätt.
I lager
Finns i butik
Kategori
Varumärke
Serie
Material
Tillverkningsland
Designer
Färg
Pris
kr
kr
158 produkter
40 av 158 produkter
Sauteusepanna är en stekpanna och kastrull i ett
En sauteuse kan beskrivas på många sätt, just eftersom den har så många funktioner. Den kan kallas för både en såskastrull och en wokpanna, men i själva verket är den en blandning av de både. Sauteusern är både stekpanna och kastrull, på samma gång.
Studsa eller skaka
Sautera kommer från franskan och betyder studsa eller skaka. Uttrycket används när något ska stekas lite snabbt, på ett liknande sätt som när något wokas.
Hur ser en sauteusepanna ut?
En sauteuse kan beskrivas som en kastrull, men till skillnad från en vanlig kastrull har sauteusern sluttande kanter och kan därför liknas vid en liten wokpanna. Pannan har en tjock botten, som skiljer sig från många andra mer traditionella stekpannor. Att botten är tjock gör att det tar lite tid innan den blir helt varm, men när den väl är varm är värmen jämnt fördelad. Att värmen fördelas jämnt gör att du slipper att maten bränner fast. Den passar därför väldigt bra att göra sås i. Den tjocka botten skiljer sauteusern från wokpannan vars botten är tunnare.
Vad kan man laga i en sauteuse?
Bryn kött, fisk eller grönsaker i pannan. Eller gör en sås. En sauteuse är även perfekt om du vill kombinera de två genom att först steka kött för att sedan låta en sås koka in i det. Den passar också utmärkt om du ska göra risotto eller gröt. Du kan laga det mesta i en sauteuse och faktiskt finns det de som menar att ska du bara ha en panna i ditt kök är det en sauteuse du ska slå till på. I många professionella kök är det den pannan som används allra mest, men trots det är det fortfarande många hemmakockar som ännu inte har investerat i en. Tillåt dig att upptäcka pannans möjligheter, du lär knappast blir besviken.
Sautera på rätt sätt
Innan du lägger i det du ska steka ska pannan bli ordentligt varm, låt sedan fettet blir varmt innan du lägger på det du ska steka. Steker du i både olja och smör ska du först hälla i oljan. Lägg sedan på en liten mängd av det du ska steka. Alla sauteuser är små och det är för att du enbart ska steka på små mängder åt gången. Skaka pannan lite lätt genom att knycka med handleden.
Kött och fisk får en hård yta utan att bli torrt och grönsaker behåller sin spänst.
Material
Hos oss hittar du sauteuser i kolstål, rostfritt stål och koppar. Välj det material som tilltalar dig mest.
Varumärken
Hos oss hittar du sauteuser från Anders Petter, Culimat, de Buyer, Demeyere, Iittala, KitchenAid, Professional Sevrets och Scanpan.