Att servera en hel fisk är något av det bossigaste man kan göra som middagsvärd. Egentligen är det inte särskilt svårt, men det kommer garanterat att se otroligt imponerande ut. Den största utmaningen är att hitta ett sätt att ångkoka fisken på. Har man ångfunktion på sin ugn är det enkelt. Men det går också bra att dela fisken på mitten så att den får plats i två bambukorgar staplade på varandra. Pussla bara varsamt ihop fisken innan servering och täck skarven med garnityret. Eller så gör du bara receptet med fiskfiléer och justerar koktiden därefter. Hur man än gör så är det här ett otroligt gott sätt att äta fisk på. Till detta recept rekommenderas fisk med vitt kött såsom uer, sea bass, guldsparid eller gös. Be gärna din fiskhandlare att fjälla och plocka ur fisken så slipper du göra det hemma.
6 portioner, som är en del av en måltidMARINERAD FISK 1 st hel vit fisk à 1 kg 2 msk ShaoxingvinSalt 5 cm ingefära 1 st Salladslök SÅS OCH GARNITYR4 st salladslök 3 msk fermenterade svarta bönor5 st vitlöksklyftor 5 cm ingefära 2 msk shaoxingvin 3 msk + 2 msk ljus kinesisk soja 1 msk socker TILL SERVERING 4 msk neutral olja2 msk ljus kinesisk soja Gör så här1. Fjälla och plocka ur fisken om det inte redan är gjort. Skär tre snitt genom köttet, ner till benet, på vardera sida av fisken. Gnid in den med 2 msk shaoxingvin och krydda ordentligt med salt. Fyll magen med några skivor ingefära och den hela salladslöken.2. Skilj den gröna och vita delen på salladslöken, dela de vita delarna på längden och ställ åt sidan. Strimla de gröna bladen så fint du bara kan och lägg i en skål med iskallt vatten.3. Skölj de fermenterade bönorna under rinnande vatten.4. Hacka bönorna, vitlöken och ingefäran fint.5. Hetta upp 2 msk olja i en panna eller wok på medelvärme. Stek bönorna, vitlöken och ingefäran i 1-2 minuter tills de doftar gott. Tillsätt shaoxingvin, soja och socker, låt koka upp och ta av värmen.6. Lägg de vita delarna av salladslöken som en bädd på ett värmetåligt fat. Detta tillåter luftcirkulation under fisken och ger en jämnare tillagning. Lägg fisken ovanpå salladslöken och fördela bönsåsen över fisken.7. Ångkoka hela fisken i 10-15 minuter, eller tills köttet släpper från benen.8. Lyft ur hela fatet med fisken (använd handskar!) och häll försiktigt bort vätskan som samlats på fatet. Garnera med den strimlade salladslöken och ringla över 2 msk soja.9. Hetta upp 4 msk olja tills den precis blir rykande het och häll den över fisken vid bordet.10. Servera till applåder.
Ångad hel fisk med svarta bönor - Qīngzhēng dòuchǐ yú
Ingredienser
6 portioner, som är en del av en måltid
MARINERAD FISK
1 st hel vit fisk à 1 kg
2 msk Shaoxingvin
Salt
5 cm ingefära
1 st Salladslök
SÅS OCH GARNITYR
4 st salladslök
3 msk fermenterade svarta bönor
5 st vitlöksklyftor
5 cm ingefära
2 msk shaoxingvin
3 msk + 2 msk ljus kinesisk soja
1 msk socker
TILL SERVERING
4 msk neutral olja
2 msk ljus kinesisk soja
Att servera en hel fisk är något av det bossigaste man kan göra som middagsvärd. Egentligen är det inte särskilt svårt, men det kommer garanterat att se otroligt imponerande ut. Den största utmaningen är att hitta ett sätt att ångkoka fisken på. Har man ångfunktion på sin ugn är det enkelt. Men det går också bra att dela fisken på mitten så att den får plats i två bambukorgar staplade på varandra. Pussla bara varsamt ihop fisken innan servering och täck skarven med garnityret. Eller så gör du bara receptet med fiskfiléer och justerar koktiden därefter. Hur man än gör så är det här ett otroligt gott sätt att äta fisk på. Till detta recept rekommenderas fisk med vitt kött såsom uer, sea bass, guldsparid eller gös. Be gärna din fiskhandlare att fjälla och plocka ur fisken så slipper du göra det hemma.
Gör så här
1. Fjälla och plocka ur fisken om det inte redan är gjort. Skär tre snitt genom köttet, ner till benet, på vardera sida av fisken. Gnid in den med 2 msk shaoxingvin och krydda ordentligt med salt. Fyll magen med några skivor ingefära och den hela salladslöken.
2. Skilj den gröna och vita delen på salladslöken, dela de vita delarna på längden och ställ åt sidan. Strimla de gröna bladen så fint du bara kan och lägg i en skål med iskallt vatten.
3. Skölj de fermenterade bönorna under rinnande vatten.
4. Hacka bönorna, vitlöken och ingefäran fint.
5. Hetta upp 2 msk olja i en panna eller wok på medelvärme. Stek bönorna, vitlöken och ingefäran i 1-2 minuter tills de doftar gott. Tillsätt shaoxingvin, soja och socker, låt koka upp och ta av värmen.
6. Lägg de vita delarna av salladslöken som en bädd på ett värmetåligt fat. Detta tillåter luftcirkulation under fisken och ger en jämnare tillagning. Lägg fisken ovanpå salladslöken och fördela bönsåsen över fisken.
7. Ångkoka hela fisken i 10-15 minuter, eller tills köttet släpper från benen.
8. Lyft ur hela fatet med fisken (använd handskar!) och häll försiktigt bort vätskan som samlats på fatet. Garnera med den strimlade salladslöken och ringla över 2 msk soja.
9. Hetta upp 4 msk olja tills den precis blir rykande het och häll den över fisken vid bordet.
10. Servera till applåder.