Mästerkocken tipsar!
Sofia Henriksson är mästerkocken som snabbt blev en publikfavorit med sitt charmiga sätt och sin stora passion för matlagning. Inför julen tipsar hon oss om sina absoluta julfavoriter.
Vilket är ditt bästa tips för att ta matlagningen till nästa nivå?
Öva! Laga mat ofta och våga utmana dig själv. Utforska rätter som du aldrig lagat förut eller
testa råvaror du aldrig använt tidigare.
Vad är ett måste på ditt julbord?
Så många rätter, men min morfars gravade lax är underbar och min mormors köttbullar. Sen slänger jag gärna ihop en kålsallad och glaserade revbensspjäll.
Vilken är den bästa julklappen du har fått?
En köksassistent som jag fick av min pappa när jag var 13 år. Oj vad mycket jag lagat och bakat med den. Utan den vet jag inte om jag gjort det jag gör idag.
Öva! Laga mat ofta och våga utmana dig själv. Utforska rätter som du aldrig lagat förut eller
testa råvaror du aldrig använt tidigare.
Vad är ett måste på ditt julbord?
Så många rätter, men min morfars gravade lax är underbar och min mormors köttbullar. Sen slänger jag gärna ihop en kålsallad och glaserade revbensspjäll.
Vilken är den bästa julklappen du har fått?
En köksassistent som jag fick av min pappa när jag var 13 år. Oj vad mycket jag lagat och bakat med den. Utan den vet jag inte om jag gjort det jag gör idag.
Sofias julklappstips
Bubblig glöggdrink med lingon
Finns det något festligare än en fördrink med både bubbel och glögg till jul? Inte om du frågar mig. Jag serverar även min drink med frysta lingon för att få en härlig syra och behålla den kall under hela glöggminglet.
För 4 drinkar
4 dl mousserande vin med eller utan alkohol
2 dl rödvinsglögg
1 dl frusna lingon
4 dl mousserande vin med eller utan alkohol
2 dl rödvinsglögg
1 dl frusna lingon
Gör så här:
Så himla enkelt, du blandar en del glögg med två delar bubbel, toppar med lingon och serverar i vackra glas. Här är mina favoritglas från Orrefors.
Frasig chévrepizza med grönkålschips, torkade tranbär och honung
Glöggminglets stora favorit. Den här snabba snackset till fördrinken brukar få så mycket
komplimanger. För förutom att den är salt, söt och krispig så är den också så himla vacker och lätt att både laga och äta.
komplimanger. För förutom att den är salt, söt och krispig så är den också så himla vacker och lätt att både laga och äta.
För 10 personer
400 smördeg, fryst i plattor om cirka 4-5 st
1 burk creme fraiche
180 g chèvre i rulle
150 g grönkål, skuren
1 dl torkade tranbär
1 dl valnötter
1 msk olivolja
2 msk flytande honung
Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Ta ut smördegsplattorna från frysen och låt tina i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Lägg plattorna på en plåt och nagga botten ordentligt med en gaffel. Bred på crème fraîche i mitten och ställ in i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
2. Ta ut och smula sedan chevre, grönkål och valnötter över. Ringla på olivolja, salt och peppar och ställ in i ugnen ytterligare cirka 10 minuter tills de fått fin färg och är gräddade i botten.
3. Ta ut och kika om du är osäker. Ta ut. Ringla över honung. Hackade valnötter och hackade torkade tranbär. Skär i bitar och imponera på gästerna.
Sticky asian Christmas ribs
I min familj har vi alltid ätit tjocka revbensspjäll till jul och jag älskar att göra dem lite extra klistriga och asiatiskinspirerade. Mina ribs smakar kanel, kardemumma, honung och med en härlig hetta från ingefära och chili. Ett måste på julbordet!
För 4 personer
1,5 kg tjocka revbenspjäll eller kamben
2 l vatten
1 msk salt
2 kanelstänger
10 sverpepparkorn
Glaze
2 vitlöksklyftor, riven
2 dl japansk soja
1 apelsin, saften
1,5 dl honung, flytande
1 dl hoisinsås
3 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
1 tsk fisksås
1 dl sweet chili
1 tsk färsk mortlad kardemumma
1 tsk kanel
1 msk rostade sesamfrön
1,5 kg tjocka revbenspjäll eller kamben
2 l vatten
1 msk salt
2 kanelstänger
10 sverpepparkorn
Glaze
2 vitlöksklyftor, riven
2 dl japansk soja
1 apelsin, saften
1,5 dl honung, flytande
1 dl hoisinsås
3 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
1 tsk fisksås
1 dl sweet chili
1 tsk färsk mortlad kardemumma
1 tsk kanel
1 msk rostade sesamfrön
Gör så här:
1. Koka upp vatten med kanelstång, salt och svartpeppar i en kastrull med revbenen. Sänk värmen och låt sjuda i 1-1,5 timme tills köttet börjar lossa från benet.
2. Häll av vattnet och skiva revbenen. Blanda ingredienserna till glazen. Lägg tillbaka revbenen i grytan och pensla med ordentligt med glaze men spara lite till när de kommer ut också.
3. Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter till de fått fin färg. Ta ut och pensla på lite extra glaze. Toppa med chilirostade sesamfrön.
Saffran- & vitchokladmousse med pepparkakskryddade mandlar och rårörda lingon
Den här desserten är verkligen julen på en tallrik. Smältande krämig saffransmousse med vitchoklad och färskost. Toppad med mandlar som du kryddar med pepparkakskryddor och så sötsyrliga lingon till.
För 8 personer
200 g philadelphiaost
0,5 g saffran
3 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 nypa salt
1 tsk citronsaft
100 g sötmandel
1 tsk kanel, mald
1 tsk kardemumma, mald
1 tsk ingefära, torkad och mald
200 g frysta lingon
2 msk strösocker
För 8 personer
200 g philadelphiaost
0,5 g saffran
3 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 nypa salt
1 tsk citronsaft
100 g sötmandel
1 tsk kanel, mald
1 tsk kardemumma, mald
1 tsk ingefära, torkad och mald
200 g frysta lingon
2 msk strösocker
Gör så här:
1. Ta ut lingonen och blanda med sockret. Vänd var 10 minut runt lingon och smör tills lingonen tinat.
2. Hacka nötterna. Stek med kryddor på spisen tills de blivit rostade.
3. Smält 100 g vit choklad på låg värme på spisen. Ställ åt sidan medan du vispar
philadelphiaosten lätt med elvisp. Tillsätt den vita chokladen och vispa samman. Blanda
vispgrädden och saffran i en separat skål och vispa till den blir lättvispad. Vänd ner
chokladblandningen och vispa till önskad fluffig konsistens. Tillsätt salt och citronsaft.
4. Lägg upp moussen. Toppa med mandeln och lägg lite rårörda lingon bredvid. Avsluta med att riva lite vit choklad på toppen.