Helgfrukost med Cervera
Helgfrukosten är nästintill helig för många! Då har vi tid att efter en stressig vecka sätta oss tillsammans och njuta av någonting extra gott. Tillsammans med Cassandra Lundgren kommer vi under året att varannan vecka dela med oss av fantastiska recept som både är snabba och enkla – men garanterade succéer på frukostbordet!
Vi önskar alla en riktigt härlig helgfrukost!
2 sorters Amerikanska plättar med kanelstekta äpplen, blåbär och pekannötssirap
Finns det någonting som slår nygräddade och fluffiga amerikanska pannkakor? Ja, dessa två ljuvliga varianter av klassikern! Addera bara kanelstekta äpplen eller blåbär med kardemumma i grundreceptet. Ut kommer två av de godaste plättarna du någonsin ätit!
Grundrecept (ca 20 plättar):
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk socker
5 dl mjölk
2 ägg
Lite salt
Smör att steka i.
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk socker
5 dl mjölk
2 ägg
Lite salt
Smör att steka i.
Äppelplättar med kanel:
Grundrecept
1-2 äpplen
Kanel
Socker
Grundrecept
1-2 äpplen
Kanel
Socker
Blåbärsplättar med kardemumma:
Grundrecept
1-2 dl blåbär
Kardemumma
Kryddningen är efter smak
Grundrecept
1-2 dl blåbär
Kardemumma
Kryddningen är efter smak
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Rör ner mjölk och sedan ägg. Blanda samman till smet.
Rör ner kanelstekta äpplen, eller blåbär med kardemumma i smeten.
Hetta upp en stekpanna och klicka ut smör (ca 1 msk per omgång).
Grädda varje plätt i ca 1-2 minuter per sida innan du vänder.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Rör ner mjölk och sedan ägg. Blanda samman till smet.
Rör ner kanelstekta äpplen, eller blåbär med kardemumma i smeten.
Hetta upp en stekpanna och klicka ut smör (ca 1 msk per omgång).
Grädda varje plätt i ca 1-2 minuter per sida innan du vänder.
Pekannötssirap:
1 dl pekannötter
1 dl valfri sirap
Lite salt (efter smak)
1 dl pekannötter
1 dl valfri sirap
Lite salt (efter smak)
Gör så här:
Mortla (eller hacka) pekannötterna och blanda samman med sirap och salt. Ringla över pannkakorna.
Mortla (eller hacka) pekannötterna och blanda samman med sirap och salt. Ringla över pannkakorna.
Frukostpizza med ägg och avokado
Älskar du pizza så kommer frukostpizzan med ägg, avokado och krispiga grönsaker garanterat att bli en ny favorit. Passar perfekt till kompisbrunchen då den är enkel att göra och räcker till många. Toppa med det du gillar eller har hemma.
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
¾ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl rapsolja
2 ½ dl mjölk
5 dl vetemjöl
¾ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl rapsolja
2 ½ dl mjölk
Fyllning:
1 dl tomatsås
150 g mozzarellaost
1 dl tomatsås
150 g mozzarellaost
Topping:
4 ägg
champinjoner
Rödlök
Kapris
Rucola
Bladspenat
4 ägg
champinjoner
Rödlök
Kapris
Rucola
Bladspenat
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt olja och mjölk och rör snabbt ihop allt till en deg.
Kavla degen med lite mjöl över ett bakplåtspapper.
Bred ut tomatsås på bottnarna och strö över mozzarella-ost.
Kläck ägg, skiva champinjoner och strö över kapris och rödlök.
Grädda pizzorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
Toppa med färsk avokado och strö över bladspenat och rucola.
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt olja och mjölk och rör snabbt ihop allt till en deg.
Kavla degen med lite mjöl över ett bakplåtspapper.
Bred ut tomatsås på bottnarna och strö över mozzarella-ost.
Kläck ägg, skiva champinjoner och strö över kapris och rödlök.
Grädda pizzorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
Toppa med färsk avokado och strö över bladspenat och rucola.
Kicka igång dagen med en nyttig energishot med ingefära och citrus
Jag startar (sedan en tid tillbaka) varje morgon med en energishot gjord på massa råriven ingefära, citron och lime. Jag gör en liter dryck varannan vecka som bevisat håller både förkylning, dåligt immunförsvar, migrän och högt blodtryck på avstånd. Ingefäran kickar dessutom igång matsmältningen och har en frisk och god smak.
Så här gör du energishoten med ingefära och citrus
1 liter 60-gradigt vatten
150 gram råriven ingefära
2 citroner
2 lime
150 gram råriven ingefära
2 citroner
2 lime
Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull och ta åt sidan. Låt vattnet svalna något. OBS: Vattnet får ej vara över 60 grader då ingefärans nyttigheter försvinner då.
Riv ingefäran grovt och dela upp citroner och lime i hälften.
Blanda ner ingefära och saften från citrus samt de pressade frukterna och låt blandningen svalna helt.
Sila sedan bort ingefäran/frukter och förvara drycken i glasflaska i kylen.
Ta en till två shot varje morgon.
Riv ingefäran grovt och dela upp citroner och lime i hälften.
Blanda ner ingefära och saften från citrus samt de pressade frukterna och låt blandningen svalna helt.
Sila sedan bort ingefäran/frukter och förvara drycken i glasflaska i kylen.
Ta en till två shot varje morgon.
Tips: Blanda ner 1 tsk gurkmeja och cayennepeppar för extra sting och nyttighet.
Saftigt och galet gott banan och valnötsbröd
En bra frukost håller du dig mätt och glad på länge! Det här enkla och sjukt saftiga banan och valnötsbrödet passar perfekt till brunchen eller helgfrukosten och passar lika bra att toppa med smör och en skiva ost som mosad avokado med krispiga grönsaker.
2 bananer
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
1 dl valnötter
½ dl brödsirap
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
1 dl valnötter
½ dl brödsirap
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Mosa bananerna med en gaffel och rör ner i bunken.
Häll på filmjölk och brödsirap och blanda allt till en smet.
Häll smeten i brödformen (jag använder sockerkaksform) och grädda i ca 50 minuter.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Mosa bananerna med en gaffel och rör ner i bunken.
Häll på filmjölk och brödsirap och blanda allt till en smet.
Häll smeten i brödformen (jag använder sockerkaksform) och grädda i ca 50 minuter.
Fler goda frukostrecept från Cassandra hittar du här:
Smördegsbakelser
Rödbetsbröd med valnötter
Turbotekakor på 10 minuter
Chokladscones med kaffesmak
Glutenfritt fröknäcke
Frukostpizza med ägg och avokado
Chiabowl i glas
Grön och matig supersmoothie serverad med skivad frukt och färska bär
Grillad baguette med bakad brie, glaserade jordgubbar och balsamico
Risplättar med salt kolasås
Lantbröd med pesto på brännässlor
Nyttig chokladgranola med smak av kaffe och apelsin – serverad på två sätt
Nyttig och krämig kokosgröt med rostade nötter, skivad banan och färska bär
Saftigt och galet gott banan och valnötsbröd
Rödbetsbröd med valnötter
Turbotekakor på 10 minuter
Chokladscones med kaffesmak
Glutenfritt fröknäcke
Frukostpizza med ägg och avokado
Chiabowl i glas
Grön och matig supersmoothie serverad med skivad frukt och färska bär
Grillad baguette med bakad brie, glaserade jordgubbar och balsamico
Risplättar med salt kolasås
Lantbröd med pesto på brännässlor
Nyttig chokladgranola med smak av kaffe och apelsin – serverad på två sätt
Nyttig och krämig kokosgröt med rostade nötter, skivad banan och färska bär
Saftigt och galet gott banan och valnötsbröd
Om Cassandra Lundgren
Cassandra är en matglad inredningsnörd och livsnjutare som skulle kunna leva på frukost och nybryggt kaffe. Hon arbetar som journalist och har tidigare varit deltagare i Hela Sverige Bakar.
Här bjuder hon på sina bästa frukostrecept (efter säsong) som uppmanar och inspirerar till en härligare helg – utan en massa köksstök och onödigt många ingredienser.