Malwina Kleparska är vinnaren av Cervera Hantverksstipendium 2023
Vi på Cervera vill sätta svenskt hantverk i fokus och lyfta lokala konsthantverkare till en bredare målgrupp. Därför lanserade vi 2021 Cervera Hantverksstipendium där framstående hantverkare inom ett utvalt område varje år nomineras. Vinnaren erhåller ett hantverksstipendium på 25 000 kr. Temat för 2023 års Cervera Hantverksstipendium är ljusstakar - vinnaren är Malwina Kleparska.
Juryns motivering lyder:
“Malwina Kleparska skapar ljusstakar som inte bara vittnar om skickligt hantverkskunnande utan även en stor designmedvetenhet som tar sig uttryck i ett modernt och aktuellt formspråk. Med sitt materiella utforskande och böljande former lyckas hon fånga betraktaren och skapar ett enhälligt ha-begär hos juryn."
“Malwina Kleparska skapar ljusstakar som inte bara vittnar om skickligt hantverkskunnande utan även en stor designmedvetenhet som tar sig uttryck i ett modernt och aktuellt formspråk. Med sitt materiella utforskande och böljande former lyckas hon fånga betraktaren och skapar ett enhälligt ha-begär hos juryn."
Juryn består av Teresa Bergerud, designer på det norska glasbruket Magnor, Erika Dalle, COO på Cervera samt Isabel Granström, curator på Cervera Vintage.
I samband med vinsten lanserar vinnaren ett urval av ljusstakar exklusivt kurerade här på cervera.se
Malwina Kleparska
Malwina Kleparska intresse för lera som material kom till redan från barnsben. Hon fascinerades av lerans många uttryck och har sedan sina första kvällskurser i keramik hunnit ta sig igenom studier i keramikkonst på HDK och verkar idag i egen verkstad som keramiker och keramiklärare på ABF. Funktion i samklang med skulpturala former står i fokus för Malwinas hantverk. Då hennes verk skapas med hjälp av klassiska tekniker med hjälp av bara sina händer har dessa ljusstakars former fokuserats kring det negativa utrymmet, hålet. Detta blir både en teknisk utmaning och ett spännande utforskande av form och rörelse.
De övriga nominerade
Emelie Thornadtsson
Emelie Thornadtsson är keramiker och jobbar både med bruksföremål och skulptur, i hennes ljusstakar möter dessa världar varandra. Emelies ljusstakar tar sin plats på det dukade bordet och agerar huvudperson i sitt sammanhang. Här blir gränsen mellan konst och bruksföremål utsuddad. Keramiken pryds av jordnära glasyrer men formspråket är eskapistiskt och drömmande, samtidigt antar de organiska och lustfyllda former.
Malte Strömberg
Malte Strömberg skapar ljusstakar i mässing som i sitt formspråk är både tidlösa och tankeväckande. Malte vill lägga fokus på hantverk och har noga formgett och tillverkat ljusstakarnas alla delar. Dessa ljusstakar osar integritet och omfamnar klassiska former och tekniker.
Philippa Clarén
Philippa Clarén har en bred bakgrund inom hantverk och formgivning, med både en kandidatexamen i textil från Konstfack och två års keramiska studier på Capellagården. Hennes formspråk vill hon beskriva som antitesen till det vi i vår skandinaviska inredningstradition ofta beskriver som ”ljust och fräscht”. Philippa antar istället mottot ”tokigt och brokigt”, vilket tar sig uttryck i lustfyllda och spännande former, färger och texturer. Hon inspireras av scenografier från 1970-talet, mytologiska berättelser och fantasylitteratur samt konsthantverkaren Betty Woodman.
Matilda Karlsson
Matilda Karlsson jobbar i trä som lackeras iögonfallande färger. För Matilda kommer inspiration från skapandeprocessen i sig, att upptäcka oförutsägbara och spännande lösningar utifrån prototyper och skissarbete. Ljusstaken med de fyra ljusen är något vi känner väl igen och för tankarna till våra mörkare månader men med blänkande färger. De grafiska formerna för tankarna till ett modernt och spännande sammanhang.